• 23 de juliol de 2018

  Formadors i Impulsors

  La majoria de les teues cèl·lules són com xiquets inquiets, incapaços de quedar-se immòbils. Es mouen d’una banda a l’altra, ajustant constantment la seua posició i forma. I això determina com aconseguixen dur a terme les seues tasques essencials. Aquest emmotlament i moviment es basa en l’acció coordinada de l’actina (fines fibres que proveïxen d’estructura i direcció, mostrat en rosa en la cèl·lula de la imatge, que està canviant de forma) i adhesions focals (en blau). Com si foren diminutes ventoses, aquestes adhesions s’agafen i se solten de les cèl·lules de la superfície. Les adhesions focals són essencials per a les cèl·lules quotidianes, però també se sap que estan potenciades en cèl·lules canceroses que s'escampen al llarg del cos. El fet de com es formen les adhesions durant la dispersió inicial no es coneix massa bé, però una nova investigació ha revelat que s'acoblen en grups que posteriorment s’escindeixen en unitats separades i madures. Les interaccions dinàmiques entre aquestes unitats controlen la morfologia de les cèl·lules, i la comprensió d'aquests mecanismes podria ser la clau per detindre les errants cèl·lules malèvoles en el seu trajecte.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge/vídeo de Lorna Young
  Department of Biochemistry and Cell Biology, Geisel School of Medicine at Dartmouth, Hanover, NH, EUA
  Drets de la imatge/vídeo reservats per Elsevier 2018, reproduït amb permís
  Investigació publicada en Current Biology, juny de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.