• 30 de juliol de 2015

  Germans d'Armes

  Quan un virus infecta les nostres cèl·lules, aquest és trencat en fragments petits, i les seues proteïnes són mostrades en la superfície de les nostres cèl·lules mitjançant molècules del complex d'histocompatibilitat principal (MHC), que col·lectivament constitueixen el nostre tipus de teixit. Els MHCs ajuden al nostre sistema immunitari a reconèixer quan una cèl·lula està infectada, i així poder ser el seu objectiu i destruïda. Ja que els MHCs són els primers en combatre els virus, els gens que els codifiquen tenen que evolucionar ràpidament. En humans, el gen del MHC HLA-B*57:01 s'encarrega de mantindre el VIH a nivells baixos, sense la utilització de medicaments antiretrovirals. En ximpanzés, els investigadors han descobert un gen equivalent al HLA-B*57:01, el Patr-B*06:03. Aquesta versió en els ximpanzés està relacionada amb les nostres en quan a l'estructura, la funció i l’evolució i podria ajudar a investigar en el disseny d'una vacuna per a les dos espècies.

  Escrit per Katie Panteli

  Imatge de Tony Craddock
  Science Photo Library
  Qualsevol reutilització d'aquesta imatge ha de ser autoritzada per Science Photo Library
  Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.