• 29 de juliol de 2015

  La Gran Evasió

  La pneumònia adquirida a l'hospital està causada pel bacteri Pseudomonas aeruginosa. Pot ser fatal, especialment si el bacteri s'escapa a través dels pulmons al torrent sanguini. Saber com P. aeruginosa feia això era un misteri fins fa poc de temps. El bacteri injecta una proteïna anomenada ExoS en els glòbuls blancs de l'hoste, el que impedeix que envolten i destruixquen l'intrús. Ara sabem que ExoS també s'injecta en les cèl·lules que recobreixen el pulmó en etapes posteriors de la infecció. Els científics van fer seccions del pulmó d'un ratolí, com la de la imatge, i tenyiren de color blau les cèl·lules que havien sigut injectades amb ExoS, i de color verd, les que no ho havien sigut. Les taques blaves brillants mostren on vàries cèl·lules que recobreixen el pulmó van ser atacades, i en alguns casos, mortes. Ací, la barrera entre els pulmons i la sang s’havia debilitat, permetent que el bacteri s'escapara travessant-la. Amb sort, aquest descobriment ens ajudarà a desenvolupar un tractament per a què els hospitals siguen encara més segurs.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball de Stephanie Rangel i col·laboradors
  Northwestern University, EUA
  Originalment publicat sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Pathogen, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.