-
24 de febrer de 2018
Gònades Creixents
Cada segon, quatre bebés naixen a tot el món. Els seus orígens es remunten als òrgans reproductius dels seu pare i de la seua mare, les gònades. Les gònades s'originen les cèl·lules germinals, que, a diferència de la resta de les cèl·lules del cos que tenen dos, contenen un conjunt de cromosomes. Un pas fonamental en el desenvolupament de gònades sanes és el canvi que fan les cèl·lules germinals en augmentar el seu nombre a través des d'un procés anomenat mitosi a un altre anomenat meiosi. En les mosques del vinagre, la proteïna Bcgn és crucial per a açò. Els investigadors ara mostren que els ratolins mascles i femelles amb una versió mutant de la proteïna equivalent en mamífers, YTHDC2, són infèrtils. En els mutants masculins, les cèl·lules germinals dels testicles van intentar realitzar meiosi, van fallar i van morir. En les femelles mutants, les cèl·lules germinals dels ovaris tampoc van aconseguir sobreviure. El resultat final: testicles (tercer panell) i ovaris (quart panell) reduïts en comparació amb els dels ratolins normals (primer i segon panell). Quan es tracta dels temes sexuals, YTHDC2 és vital en mamífers.
Escrit per Lux Fatimathas
Imatges adaptades del treball d'Alexis S Bailey i Pedro J Batista, i col·laboradors/es
Department of Developmental Biology, Stanford University School of Medicine, Stanford, CA, EUA
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicada en eLife, octubre de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.