• 12 de novembre de 2015

  Pel·lícules Medicinals

  L’ull gandul, o ambliopia, és un desordre de la visió en el qual el cervell afavoreix l’ús d’un ull. Generalment es diagnostica en la infantesa, i el seu tractament tradicional consisteix en tapar amb un pegat l’ull bo i forçar l’ús del més feble. No obstant això, la millora de la visió s’ha aconseguit recentment amb tractament dicòptic: la presentació de dues versions diferents de la mateixa imatge –una amb baix contrast i un altra amb alt contrast– a cada ull simultàniament. Malgrat els beneficis, molts xiquets no utilitzen les tasques i els jocs d’aprenentatge dicotòpic disponibles perquè, bé, són avorrits. Atés que res capta l’atenció com una bona pel·lícula, els investigadors han convertit un grup de pel·lícules d’animació en versions dicotòptiques. I veure-les sembla funcionar: l’agudesa visual dels xiquets millora. Aleshores, en lloc de sentir-ho com una tasca, el tractament pot implicar menjar roses, portar un parell d’ulleres 3D (com les utilitzades pel pacient en la foto) i gaudir d'una bona pel·lícula.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de la Retina Foundation of the Southwest
  Retina Foundation of the Southwest, Dallas, Texas EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Journal of the American Association Pediatric Ophthalmology and Strabismus, octubre de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.