• 19 de gener de 2016

  Infeccions Blindades

  Dotze milions de persones en tot el món es veuen afectades per la leishmaniosi -una malaltia greu que causa úlceres doloroses a la pell, i pot ser fatal si no es tracta. Els culpables són els diminuts paràsits que es mostren en aquesta imatge, cadascun amb poques mil·lèsimes de mil·límetre de llargària. Es transmeten per la picada de flebòtoms i afecten principalment a les persones que viuen a l'Àfrica i a l'Índia. De moment no hi ha vacuna contra la malaltia, i els metges s'estan quedant sense opcions per a tractaments barats i eficaços, mentre que els que ja el tenen patixen efectes secundaris desagradables. No obstant això, un nou enfocament podria estar a l'horitzó. Els científics han descobert que els paràsits depenen de ferro metàl·lic per generar l'energia que necessiten per mantenir-se vius, transportant-lo cap a les seves 'centrals energètiques' moleculars -estructures anomenades mitocondris- amb una proteïna transportadora especial. Sense ella moren, el que suggereix que fàrmacs que bloquegen el transportador podrien ser una nova forma de controlar les infeccions de leishmaniosi.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Bidyottam Mittra i col·laboradors
  Department of Cell Biology and Molecular Genetics, University of Maryland, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Pathogens, gener de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.