• 13 de juny de 2019

  Interruptors Silenciosos

  L’ull d’una mosca del vinagre es construïx utilitzant instruccions codificades dins dels seus gens -seccions d'ADN dins dels huit cromosomes de l’insecte. I, com és de esperar, els canvis en aquests gens -o als innumerables interruptors de control que els activen i desactiven en el moment adequats i en el lloc correcte- poden causar problemes greus. Alguns dels interruptors estan al mateix cromosoma que el gen que controlen, la qual cosa fa fàcil vore com podrien funcionar, però altres estan en cromosomes diferents i representen un repte major. Els científics han estat tractant de desfer aquest embolic a l’emparellar una gran quantitat de mosques amb diferents alteracions als interruptors de control d’un gen anomenat ulls absents (eya), produint aquesta galeria de insectes d’ulls estranys. Els resultats brinden detalls vitals sobre com els gens i els interruptors interactuen dins i entre els cromosomes, donant una idea de sistemes de control similar en humans.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge del treball de Katherine Tian i col.laboradors
  Biology Department, Bowdoin College, Brunswick, ME, Estats Units
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons Licence (BY 4.0)
  Publicat en PLOS Genetics, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.