• 10 de setembre de 2016

    Sendes Cel·lulars

    Quan la llum penetra en el teu ull, passa primer per la membrana transparent situada en la part davantera anomenada còrnia. Les cèl·lules epitelials de la còrnia, les quals cobreixen la mateixa es desgasten fàciment i han de ser reemplaçades. Això es fa per les cèl·lules mare del limbe epitelial (LESCs) de la zona que envolta la còrnia, que es divideixen per a produir cèl·lules que es desenvolupen per substituir les cèl·lules epitelials de la còrnia. Mentre això ocorre, les cèl·lules es mouen des de la perifèria de la còrnia fins al centre. La imatge de la dreta mostra aquest procés en una còrnia de ratolí, on algunes LESCs i els seus descendents contenen una proteïna fluorescent. Recentment, investigadors han utilitzat simulacions com la imatge de l'esquerra per a demostrar que aquest patró es produeix degut a la constant mort cel·lular i al reemplaçament, que no necessita senyals fora de la còrnia. El coneixement de com es repara la còrnia pot ajudar a desenvolupar millors tècniques per al tractament de malalties que l'afecten.

    Escrit per Esther Redhouse White
    Imatge del treball d'Erwin P.Lobo i col·laboradors
    School of Mathematics and Statistics, and Discipline of Dermatology, Bosch Institute, Charles Perkins Centre, University of Sydney, Camperdown, i Department of Pathology, School of Medical Sciences, University of New South Wales, Randwick, NSW, Austràlia
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Publicat en Comunicacions Nature, Agost 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.