• 10 de setembre de 2016

  Sendes Cel·lulars

  Quan la llum penetra en el teu ull, passa primer per la membrana transparent situada en la part davantera anomenada còrnia. Les cèl·lules epitelials de la còrnia, les quals cobreixen la mateixa es desgasten fàciment i han de ser reemplaçades. Això es fa per les cèl·lules mare del limbe epitelial (LESCs) de la zona que envolta la còrnia, que es divideixen per a produir cèl·lules que es desenvolupen per substituir les cèl·lules epitelials de la còrnia. Mentre això ocorre, les cèl·lules es mouen des de la perifèria de la còrnia fins al centre. La imatge de la dreta mostra aquest procés en una còrnia de ratolí, on algunes LESCs i els seus descendents contenen una proteïna fluorescent. Recentment, investigadors han utilitzat simulacions com la imatge de l'esquerra per a demostrar que aquest patró es produeix degut a la constant mort cel·lular i al reemplaçament, que no necessita senyals fora de la còrnia. El coneixement de com es repara la còrnia pot ajudar a desenvolupar millors tècniques per al tractament de malalties que l'afecten.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball d'Erwin P.Lobo i col·laboradors
  School of Mathematics and Statistics, and Discipline of Dermatology, Bosch Institute, Charles Perkins Centre, University of Sydney, Camperdown, i Department of Pathology, School of Medical Sciences, University of New South Wales, Randwick, NSW, Austràlia
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Comunicacions Nature, Agost 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.