• 17 de març de 2015

  La Força de la Llum

  La llum està demostrant ser una poderosa arma defensiva en la guerra biològica –la infecció deliberada d'altres persones amb gèrmens mortals. Els investigadors saben que els gèrmens, inclosos els que s’utilitzen com a armes biològiques, són susceptibles al dany de la llum ultraviolada i han desenvolupat formes d’explotar aquesta vulnerabilitat. Ací fan ús d’una substància que es troba a les figues (ala imatge, en roig), que s’uneix a l'ADN del germen (verd, morat i taronja en aquest model). Després de l’exposició a la llum ultraviolada (imatge de la dreta) la substància de la figa forma enllaços (groc), que inactiven l'ADN. Això no destrueix directament els gèrmens, però no són capaços de multiplicar-se o causar malalties. Les noves vacunes poden ser creades a partir de gèrmens inactius i són molt potents perquè s’utilitza el ‘germen sencer’. Una nova vacuna eficaç contra l’àntrax ja s’ha desenvolupat utilitzant aquest mètode i la tecnologia s’està adaptant per a deixar la sang sense virus, abans d'una transfusió.

  Escrit per Julie Webb
  Imatge de Michael Hamblin i col·laboradors
  Massachusetts General Hospital, EUA
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 3.0)
  Investigació publicada en Virulence, novembre de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.