• 16 de març de 2015

  Larry el Vomitador

  Et presentem a Larry; no és un xic real, sinó solament el cap d'un maniquí d'entrenament per a primers auxilis adaptat per ajudar a previndre la propagació del patogen que provoca vòmits a l'hivern: el norovirus. Vomitar és el mètode natural del nostre cos per tal de buidar l'estómac dels gèrmens, però, quan açò ocorre, al voltant d'uns trenta milions de partícules víriques són llançades al medi que ens envolta. El repte és el de descontaminar aquestes partícules abans que infecten a altres persones. El contingut estomacal és dispersat a major distància quan es dóna una explosió sobtada i violenta, anomenada ''vòmit explosiu''. Per tal de simular-ho, els científics ompliren una bomba de pistó amb un líquid fluorescent i l'ancoraren a Larry. Després d'alliberar el pistó (a les imatges), trobaren que la major part de la fluorescència es trobava a menys d'un metre de distància de la boca, però també trobaren gotetes molt menudes, normalment no visibles a l'ull humà, a una distància de fins a tres metres. Per tant, una norma de tres metres de zona de neteja assegurarà que una habitació quede lliure de virus.

  Escrit per Julie Webb
  Imatge de Catherine Makison Booth
  Health & Safety Laboratory, Regne Unit
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 3.0)
  Investigació publicada en Journal of Infection Prevention, setembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.