• 16 de febrer de 2017

  La Força Muscular

  Els músculs són els motors del cos humà. Per fer un sol pas, al voltant de 200 dels teus músculs es posaran a treballar. La distròfia muscular facioescapulohumoral (FSHD) afecta a aquestos motors, debilitant-los fins al punt que una cinquena part dels pacients acaben en cadira de rodes. La malaltia està causada per la presència inadequada de la proteïna DUX4. Els científics van investigar quina influència té el DUX4 en el desenvolupament de les cèl·lules musculars dels éssers humans (a la foto) i dels ratolins. Normalment, aquestes cèl·lules es converteixen en cèl·lules musculars madures que porten les proteïnes musculars miogenina (en verd), desmina (en roig) i la cadena pesada de la miosina (en gris). L'augment de la quantitat de DUX4 en aquestes cèl·lules, durant el desenvolupament, va augmentar els nivells d'un enzim anomenat Ret. Ret aturà les cèl·lules en desenvolupament impedint que es convertiren en múscul madur. L'addició d'un medicament, per bloquejar l'activitat de Ret, va permetre que aquestes cèl·lules maduraren normalment. Aquest medicament pot, per tant, algun dia, ser útil en el tractament de la FSHD.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de Louise A Moyle i col·laboradors
  King's College, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.