• 16 de febrer de 2017

  La Força Muscular

  Els músculs són els motors del cos humà. Per fer un sol pas, al voltant de 200 dels teus músculs es posaran a treballar. La distròfia muscular facioescapulohumoral (FSHD) afecta a aquestos motors, debilitant-los fins al punt que una cinquena part dels pacients acaben en cadira de rodes. La malaltia està causada per la presència inadequada de la proteïna DUX4. Els científics van investigar quina influència té el DUX4 en el desenvolupament de les cèl·lules musculars dels éssers humans (a la foto) i dels ratolins. Normalment, aquestes cèl·lules es converteixen en cèl·lules musculars madures que porten les proteïnes musculars miogenina (en verd), desmina (en roig) i la cadena pesada de la miosina (en gris). L'augment de la quantitat de DUX4 en aquestes cèl·lules, durant el desenvolupament, va augmentar els nivells d'un enzim anomenat Ret. Ret aturà les cèl·lules en desenvolupament impedint que es convertiren en múscul madur. L'addició d'un medicament, per bloquejar l'activitat de Ret, va permetre que aquestes cèl·lules maduraren normalment. Aquest medicament pot, per tant, algun dia, ser útil en el tractament de la FSHD.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Louise A Moyle i col·laboradors
  King's College, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, novembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.