• 13 d'abril de 2016

  La Matriu Descarregada

  Quan alguna persona rep un trasplantament d'òrgans, existeix el risc que el seu sistema immune l'ataque, ja que aquest no té els mateixos marcadors cel·lulars que la resta del seu cos. Darrerament hem estat capaços de reduir aquest risc per a certs òrgans descel·lularitzant-los, llevant les cèl·lules de la malla estructural de suport que anomenem la matriu extracel·lular (ECM), i fent créixer les cèl·lules del propi pacient en ells. Els científics van examinar recentment com la descel·lularització afecta l'ECM en diferents teixits, utilitzant mostres de porcs. Van trobar que a prop hi havia petits canvis estructurals en l'ECM. A més, els teixits musculars podrien prendre més estrès després de la descel·lularització, però la pell es va fer més feble. La imatge mostra la pell descel·lularitzada: el forat contenia un fol·licle pilós, però s'han extret aquestes cèl·lules: eliminar les cèl·lules va contribuir, en part, a l'afebliment de la pell. Aquesta investigació ens ajuda a desenvolupar millors mètodes per tractar el trasplantament de teixits.

  Escrit per Esther Redhouse White

  Imatge del treball d'Stefan Schleifenbaum, Torsten Prietzel, i col·laboradors.
  University of Leipzig, Alemanya i Department of Anatomy, University of Otago, Dunedin, Nova Zelanda
  Imatge publicada originalment sota llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en PLOS ONE, març de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.