-
23 de febrer de 2017
La Menopausa Té Sentit
L'evolució de la menopausa, fent que les dones deixen de reproduir-se relativament prompte en la vida, és un trencaclosques per als biòlegs evolutius. Encara que no és comú en el regne animal, la menopausa també afecta a les orques (a la foto), i la investigació sobre aquesta espècie està aportant nova informació sobre el problema. Part de la solució és que les femelles de més edat, i experiència, poden ajudar als parents més joves, que comparteixen alguns dels seus gens, perquè es reproduïsquen amb més èxit. A més, quan les orques es reprodueixen en un grup, les cries nascudes de mares més velles tenen menys probabilitats de sobreviure, perdent en la competició. La combinació dels beneficis d'ajudar i l'augment dels costos de seua reproducció fa que la menopausa siga avantatjosa, però només perquè les femelles estan estretament relacionades amb el seu grup social, i cada vegada més, a mida van unint-se més descendents al grup. Es creu que les primeres societats humanes que aparegueren han patit patrons similars de relació, fent que la menopausa siga un bon exemple de com les estructures socials poden donar forma a la biologia.
Escrit per Emmanuelle Briolat
Imatge de Kenneth Balcomb, Center For Whale Research
Centre for Research in Animal Behaviour, University of Exeter, Exeter, Regne Unit
Drets de la imatge reservats pel fotògraf; Imatge obtinguda per mediació de Nature Publishing Group, 2017
Investigació publicada en Current Biology, gener de 2017
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.