• 22 de febrer de 2017

  Senyals de Canvi

  Un tumor en creixement desencadena una sèrie de canvis, tant dins de les cèl·lules individuals i en una escala més àmplia, com una xarxa augmentada dels vasos sanguinis. Noves tècniques d'anàlisi amb imatges permeten que els investigadors puguen realitzar un seguiment d'aquests esdeveniments, estudiant les seues connexions i la seua importància per al creixement del tumor. Per exemple, l'anàlisi de teixit cancerós, amb longituds d'ona específiques de llum, va permetre als científics observar el desenvolupament d'un tumor, sense manipulació genètica o colorants fluorescents. El primer canvi important que van notar va ser un augment de la producció de vesícules (a la foto es veuen com petits punts blaus), esferes microscòpiques de citoplasma que actuen com a missatgers entre les cèl·lules. Les vesícules poden transportar senyals que dirigeixen canvis posteriors en el teixit cancerós, o facilitar la propagació de les cèl·lules malignes. El seu descobriment també té implicacions per al diagnòstic: veure més vesícules podria servir com una alerta primerenca de càncer, mentre que la identificació de la procedència de les vesícules en mostres de sang de pacients podria ajudar a determinar des d'on s'estan propagant els càncers.

  Escrit per Emmanuelle Briolat
  Imatge de Stephen Boppart i Haohua Tu, University of Illinois
  Beckman Institute for Advanced Science and Technology, University of Illinois at Urbana-Champaign, IL, EUA
  Drets de la imatge reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Advances, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.