• 31 de maig de 2019

  La Respiració dels Gossos

  Aquests gossos bonics poden agrair als seus gens pel seu bon aspecte, des del morro axafat d'un carlí (dalt a l'esquerra) fins a l'allargat del collie (baix a la dreta). La cria selectiva de certes característiques poden portar greus problemes de salut, i les races amb cares aplanades (braquicefàliques) com els carlins i buldogs francesos sovint tenen problemes en la respiració degut als seus cranis xafats i la seua pell arrugada. Curiosament, els terriers de Norwich (baix a l'esquerra) també tenen problemes en la respiració, malgrat que tenen el morro més llarg que els carlins, mentre que els terriers de Norfolk (dalt a la dreta) amb un musell semblant no en tenen. Uns investigadors han descobert que a molts terriers de Norwich els manca un gen anomenat ADAMTS3, que es troba també en races braquicefàliques. Açò suggerix que aquests problemes de respiració no són deguts únicament a la forma de la cara, sinó que hi ha altres components genètics responsables. A més d'explicar l'origen dels problemes respiratoris dels gossos, aquestes troballes també podrien aportar llum sobre les malalties pulmonars dels seus propietaris humans.

  Escrit per Kat Arney
  Imatges de Matthew Carr (Carlí), Anne Johnsen (Norfolk Terrier), Dan Kyprianou (Norwich Terrier), Bev White (Smooth Collie)
  Investigació del The Roslin Institute and Royal (Dick) School for Veterinary Studies, University of Edinburgh, Easter Bush, Midlothian, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.