• 31 de maig de 2019

    La Respiració dels Gossos

    Aquests gossos bonics poden agrair als seus gens pel seu bon aspecte, des del morro axafat d'un carlí (dalt a l'esquerra) fins a l'allargat del collie (baix a la dreta). La cria selectiva de certes característiques poden portar greus problemes de salut, i les races amb cares aplanades (braquicefàliques) com els carlins i buldogs francesos sovint tenen problemes en la respiració degut als seus cranis xafats i la seua pell arrugada. Curiosament, els terriers de Norwich (baix a l'esquerra) també tenen problemes en la respiració, malgrat que tenen el morro més llarg que els carlins, mentre que els terriers de Norfolk (dalt a la dreta) amb un musell semblant no en tenen. Uns investigadors han descobert que a molts terriers de Norwich els manca un gen anomenat ADAMTS3, que es troba també en races braquicefàliques. Açò suggerix que aquests problemes de respiració no són deguts únicament a la forma de la cara, sinó que hi ha altres components genètics responsables. A més d'explicar l'origen dels problemes respiratoris dels gossos, aquestes troballes també podrien aportar llum sobre les malalties pulmonars dels seus propietaris humans.

    Escrit per Kat Arney

    Imatges de Matthew Carr (Carlí), Anne Johnsen (Norfolk Terrier), Dan Kyprianou (Norwich Terrier), Bev White (Smooth Collie)
    Investigació del The Roslin Institute and Royal (Dick) School for Veterinary Studies, University of Edinburgh, Easter Bush, Midlothian, Regne Unit
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Genetics, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.