• 30 de maig de 2019

  Segueix l'Olfacte

  El teu nas pot percebre fins a un bilió d’olors, en part gràcies als nervis olfactoris. Aquests nervis també estan involucrats en desfer-se dels residus que el cervell produïx actuant com un conducte dedicat al desaigüe de líquid cefaloraquidi (LCR) amb residus. Utilitzant ratolins, uns investigadors han aprofundit dins l'anatomia del drenatge de LCR, prestant atenció en l’os que separa la cavitat nasal del cervell, la làmina cribrosa (a la imatge, obtinguda utilitzant imatgeria de microtomografia amb rajos X). Injectaren un colorant dins del cervell per fer el seguiment del drenatge de LCR per la via del nervis olfactoris a través de forats en la làmina cribrosa. Al destruir químicament aquests nervis es reduïa significativament el drenatge de LCR a través de la làmina cribrosa sense que s’incrementara la pressió al crani. Aquest fet suggerix que existix algun mecanisme compensatori en la producció o flux de LCR. Danys a aquests nervis en humans, com els deguts a la contaminació atmosfèrica, podria pertorbar la renovació del LCR, cosa que sabem que ocorre en certes malalties cerebrals.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de Jordan N. Norwood i col·laboradors
  Pennsylvania State University, PA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicada en eLife, maig de 2019

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.