• 4 d'agost de 2016

  Rutes Entrellaçades

  Hi ha una host de proteïnes a les nostres cèl·lules que forma part de les rutes de senyalització: cascades de proteïnes que desencadenen esdeveniments bioquímics. Un tipus, anomenat ERK, transmet senyals des dels receptors de la superfície cel·lular a l'ADN del nucli de la cèl·lula, jugant un paper crucial donant a les cèl·lules instruccions per a multiplicar-se i dividir-se. Quan aquesta ruta està massa activada, les cèl·lules es multipliquen descontroladament i es pot desenvolupar un càncer. En alguns pacients amb càncer colorectal, s'han trobat defectes en la ruta ERK1/2 que estimulen el creixement del tumor. En l'intent de trobar una via per bloquejar aquesta ruta, els investigadors descobriren que aparegué una ruta alternativa, ERK5, permetent a les cèl·lules canceroses continuar dividint-se i propagant-se; a la foto, apareix a la dreta, amb fluorescència verda, mostrant la proliferació desorganitzada de les cèl·lules intestinals quan la ruta ERK1/2 és bloquejada (comparat amb el creixement cel·lular normal i organitzat, a l'esquerra). Aquest és un coneixement vital que pot conduir a tractaments més efectius en els pacients amb càncer colorectal.

  Escrit per  Katie Panteli
  Imatge procedent del treball de Petrus R. de Jong i Koji Taniguchi, i col·laboradors
  Department of Medicine, University of California, San Diego, La Jolla, CA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, maig de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.