• 11 d'agost de 2018

  Límits Nasals

  Els olors ens guien al voltant del món –però les amines, olors que contenen amoni i es poden trobar en peixos (i en carn en descomposició), són alguns dels olors que preferim evitar. Observant aquest nas de ratolí, un microscopi de grans augments ens ha permès mirar dins del bulb olfactori, on les substàncies inhalades de l'exterior es convertixen en ràpides senyals per al cervell, molt semblant al que passa amb els humans. Aquest ratolí està genèticament modificat, amb marcatges de color a certes cèl·lules –els senyals de calci són marcats amb color blau, enviats quan les cèl·lules es comuniquen; per altra banda, el rosa i el groc marquen dos tipus de cèl·lules sensibles a les amines. Mentre que aquests diferents tipus de receptors associats a traces d'amines són sensibles a amines en general, cadascun té un preferit. Pareix ser que entre els centenars de receptors olfactius en ratolins i humans, els tipus específics establixen fins quin punt som sensibles a olors individuals, i açò ajuda a començar a entendre desordres com la hiperòsmia –un sentit de l'olfacte anormalment agut.

  Escrit per John Ankers

  Imatge d'Adam Dewan i col·laboradors
  Department of Neurobiology, Northwestern University, Evanston, IL, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en Nature Communications, juliol de 2018

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.