• 7 de febrer de 2015

  Línies de Vida

  Les línies arremolinades d'aquesta imatge, que es semblen cables elèctrics, són en realitat una simulació per ordinador de la sang que fluïx a través d'un vaso sanguini del cos. S'han creat utilitzant el mateix tipus de programes de modelatge informàtic que els enginyers utilitzen per analitzar el flux d'aire al voltant dels avions, ajudant a fer-los més aerodinàmics i eficients. Desplaçant-se dels cels blaus al torrent sanguini, aquests models a escala més xicoteta estan ajudant a millorar el tractament dels pacients amb insuficiència renal, que deuen ''netejar'' la seua sang regularment enganxant-se a una màquina de diàlisi a través d'una vena al braç. Al determinar exactament la forma en què fluix la sang en els vasos, els investigadors poden dissenyar tècniques de diàlisi més eficaces que reduïsquen la disrupció del subministrament de sang del pacient i mantinga la sang fluint sense problemes.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Francesco Iori
  Imperial College London
  Drets reservats per l'autor original
  Imatge preferida dels seguidors del Concurs d'Imatges 'Reflections of Research' de la British Heart Foundation

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.