-
17 de març de 2021
Lleugeresa del Ser
Aquestes estructures colorides (etiquetades fluorescentment) són les precursores de les cèl·lules nervioses sensibles a la llum a la part posterior de l'ull, anomenada retina. La llum que entra a l'ull colpetja aquestes cèl·lules, desencadenant els impulsos nerviosos que van al cervell on són interpretats per fabricar una imatge del món que ens envolta. Aquestes cèl·lules particulars es troben a l'ull d'un embrió de peix zebra en desenvolupament, que els investigadors utilitzen com a substituent dels humans per entendre més sobre com es divideixen i especialitzen aquestes cèl·lules durant les primeres etapes de la vida. Cadascuna d'aquestes cèl·lules nervioses es divideix desigualment, creant diferents "filles". Aquest procés desenvolupa capes de cèl·lules a la retina amb propietats diferents que són essencials perquè funcione correctament. Els investigadors han descobert un gen anomenat Notch que du a terme un paper important en el control d'aquestes divisions desiguals, tot i que d'una manera diferent a la que es pensava abans, revela noves perspectives sobre com els ulls es formen.
Escrit per Kat Arney
Imatge del treball d'Elisa Nerli, Mauricio Rocha-Martins i Caren Norden
Max Planck Institute of Molecular Cell Biology and Genetics, Dresden, Germany and Instituto Gulbenkian de Ciência, Oeiras, Portugal
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Publicat en eLife, novembre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.