• 1 de gener de 2018

  L'Ull i l'Anèmia de Cèl·lules Falciformes

  L'anèmia de les cèl·lules falciformes és un trastorn sanguini provocat per un únic canvi genètic, que canvia un grup químic en una part de l'hemoglobina, una proteïna sanguínia, per un altre. Aquesta mínima alteració origina problemes per als pacients, ja que fa que l'hemoglobina dels seus glòbuls rojos s'unisca, canviant la morfologia de les cèl·lules des d'una forma semblant a un dònut a una forma de falç corbada característica. Les cèl·lules falciformes anòmales són més rígides que les sanes, per la qual cosa es queden enganxades a les canonades dels vasos sanguinis, taponant-los i tallant el subministrament de sang. Aquesta imatge mostra el dany que les cèl·lules falciformes han provocat en la delicada xarxa de vasos sanguinis de la retina a la part posterior de l'ull, visualitzat amb fluorescència gràcies a una tinció amb el colorant fluoresceïna. Fins a un 40% de les persones amb anèmia falciforme patixen una pèrdua de visió com a conseqüència de la seua afecció, de manera que el control regular és vital per salvar la visió.

  Escrit per Kat Arney

  Imatge de Paul Whitten
  Aquesta imatge és una de les finalistes del concurs International Images for Science 2017, organitzat per la Royal Photographic Society i patrocinat per Siemens com a part del Curiosity Project
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.