• 14 de juliol de 2015

    Mal d'Altura

    L'escalada a grans altures és un desafiament físic extrem, especialment quan els nostres cossos han d'ajustar-se a nivells baixos d'oxigen. Els muntanyencs que pugen veloçment per damunt d'uns 2500 metres s'arrisquen a sofrir el mal de muntanya agut (AMS, les sigles en anglès) i, en casos greus, un edema cerebral d'altura (HACE, les sigles en anglès), una afecció potencialment fatal en la qual els fluids entren al cervell causant un augment del seu volum. Les seccions del cervell d'una rata mostrades ací, destaquen dues molècules implicades en aquesta dramàtica resposta a la privació d'oxigen: CRFR-1, en color verd, un receptor de senyals, i AQP4, en roig, un canal que permet l'aigua passar a l'interior de les cèl·lules cerebrals (de color blau són els nuclis cel·lulars). La senyalització a través de CRFR-1 està vinculada a l'edema cerebral per vies múltiples, fins i tot afectant els canals AQP4 per incrementar la permeabilitat de les cèl·lules respecte de l'aigua. Fins ara, els símptomes d'HACE únicament es poden alleujar tot descendint a cotes baixes, però un millor enteniment de les molècules implicades podria ajudar a desenvolupar tractaments més específics, o bé mesures preventives.

    Escrit per Emmanuelle Briolat
    Imatge del treball de Shao-Jun Chen i col·laboradors
    Zhejiang University School of Medicine, Xina
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PNAS, setembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.