• 14 de juliol de 2015

  Mal d'Altura

  L'escalada a grans altures és un desafiament físic extrem, especialment quan els nostres cossos han d'ajustar-se a nivells baixos d'oxigen. Els muntanyencs que pugen veloçment per damunt d'uns 2500 metres s'arrisquen a sofrir el mal de muntanya agut (AMS, les sigles en anglès) i, en casos greus, un edema cerebral d'altura (HACE, les sigles en anglès), una afecció potencialment fatal en la qual els fluids entren al cervell causant un augment del seu volum. Les seccions del cervell d'una rata mostrades ací, destaquen dues molècules implicades en aquesta dramàtica resposta a la privació d'oxigen: CRFR-1, en color verd, un receptor de senyals, i AQP4, en roig, un canal que permet l'aigua passar a l'interior de les cèl·lules cerebrals (de color blau són els nuclis cel·lulars). La senyalització a través de CRFR-1 està vinculada a l'edema cerebral per vies múltiples, fins i tot afectant els canals AQP4 per incrementar la permeabilitat de les cèl·lules respecte de l'aigua. Fins ara, els símptomes d'HACE únicament es poden alleujar tot descendint a cotes baixes, però un millor enteniment de les molècules implicades podria ajudar a desenvolupar tractaments més específics, o bé mesures preventives.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge del treball de Shao-Jun Chen i col·laboradors
  Zhejiang University School of Medicine, Xina
  Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PNAS, setembre de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.