• 13 de juliol de 2015

    Sonalls Quàntics

    Quan les coses es tornen molt xicotetes, succeeixen coses rares. Amb menys de la dos mil milionèssima part d'un metre de diàmetre, deu mil vegades més xicotet que l'ample d'un cabell humà, les partícules d'or xicotetes tenen propietats molt estranyes. Coneguts com a punts quàntics, absorbeixen certs tipus de llum i els converteixen en calor. Els investigadors estan aprofitant aquestes característiques distintives incrustant els punts quàntics de l'or dins d'una corfa sòlida, atrapant dins partícules més grans d'or, com el sonall d'un xiquet. Les proves en ratolins suggereixen que aquests ‘sonalls quàntics’ podrien ajudar els metges a veure càncers dins del cos, o inclús reduir els tumors. A la dreta hi ha una imatge d'un sol sonall captada amb un microscopi electrònic d'alta potència, les partícules d'or apareixent com a taques blanques. Prenent açò com la seua inspiració, l'artista Jaap Scheeren va crear un sonall gegant (a l'esquerra), amb l'ajuda d'uns globus d'or, fent visible el món quàntic als nostres ulls.

    Escrit per Kat Arney

    Imatge de Mathew Hembury i col·laboradors, i Jaap Scheeren
    Imperial College London
    Publicat originalment sota una llicència de Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PNAS, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.