• 28 de gener de 2020

    Maquinària de Construcció

    L'ADN és el manual d'instruccions biològiques de la vida, però qualsevol que hi haja muntat un armari en casa sap que el pas per aconseguir el producte final a partir de les instruccions no és directe. Les seqüències d'ADN són transcrites a una còpia intermediària, anomenada ARN missatger. Este missatge passa a la maquinària constructora de proteïnes, les rajoles dels nostres cossos. Però els detalls de com este missatge és traduït no van ser coneguts fins a la investigació per part de Robert W. Holley - nascut en este dia en 1922 - on va descriure l'estructura d'un altre protagonista en el procés: ARN de transferència. Després de trencar-lo i reacoblar-lo repetidament, va ajuntar totes les peces amb molt de detall per ajudar a revelar com guia les peces correctes per a cada proteïna a través de la cadena de muntatge. Este descobriment va assentar les bases per a futurs treballs que descriurien les seqüències dels gens i li va permetre guanyar el Premi Nobel de 1968 de manera compartida, abans que continuara aplicant la seua excel·lència química per a resoldre misteris més llunyans de la vida.

    Escrit per Anthony Lewis
    Fotografia de Sol Goldberg (modificada per Orlady) en Wikicommons
    Imatge en el domini públicQuè és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.