• 17 d'octubre de 2020

  Massa Aviat

  Per protegir el cervell i deixar espai per al creixement, el crani d’un nen acabat de néixer està format per diverses plaques òssies, unides per costures més flexibles, o sutures, que s’endureixen i es fusionen juntes al voltant dels dos anys. En algunes situacions rares com la síndrome de Carpenter, aquest procés es torça i el crani es fusiona massa aviat en el desenvolupament, un problema conegut com a craniosinostosi, que condueix a una forma anormal del crani. La síndrome de Carpenter és una afecció genètica, que també es caracteritza per defectes en el desenvolupament dels dits dels dits dels peus, amb la majoria dels casos relacionats amb mutacions del gen RAB23. Una proteïna de senyalització petita, RAB23, participa en molts processos durant el desenvolupament, però els investigadors intenten dilucidar el seu efecte dramàtic sobre la fusió del crani. En estudiar sutures en ratolins que no tenen RAB23 (a la imatge, amb osteoblasts productors d’ossos en verd), van identificar recentment els rols de RAB23 en la regulació de vies de senyalització importants que controlen el desenvolupament del crani, suggerint noves vies per explorar.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge treta del treball de Md Rakibul Hasan i col·laboradors
  Craniofacial Development and Malformations research group, Orthodontics, Oral and Maxillofacial Diseases, University of Helsinki, Helsinki, Finlàndia
  Imatge originalment publicada sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, juliol 2020

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.