• 28 de febrer de 2017

  Memòries d'Àfrica

  Va ser mentre treballava com a metge missioner a Uganda, quan Denis Burkitt va identificar el càncer infantil que portaria el seu nom, el limfoma de Burkitt. Va veure inflamacions en els ganglis limfàtics de mandíbules dels xiquets i xiquetes. Aquest tipus de càncer comença en els glòbuls blancs de la sang (tenyits de color porpra ací) que formen part del nostre sistema immunitari. És el tumor humà amb el creixement més ràpid, encara que hui en dia al voltant de nou de cada deu afectats poden sobreviure amb tractament. Burkitt va fer una segona observació, sense relació amb l'anterior, quan estava Uganda. La gent que ell estava tractant s'alimentava en gran mesura amb verdures. Va observar que, en general, produien més femta, i amb menys molèsties, que els occidentals i poques vegades patien de malalties com l'obesitat, afeccions cardiovasculars i diabetis, que són comuns en el món occidental. Això va portar Burkitt a suggerir que la fibra és clau per mantenir-se saludable. Ell va dir: ''Els Estats Units d'Amèrica és una nació de restrenyiment ... Si tens excrements petits, has de tindre grans hospitals''.

  Escrit per Deborah Oakley
  Retrat cortesia de la National Library of Medicine/Science Photo Library. La imatge de les cèl·lules cortesia de Wellcome Images
  La Wellcome Image publicada sota una llicència Creative Commons BY 4.0
  Qualsevol reutilització de retrat deu ser autoritzat per Science Photo Library


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.