• 14 de febrer de 2017

  Ments Meravelloses

  Els fractals estan repetint patrons que es troben en bells fenòmens naturals com la cua d'aquest paó. Són únics com les empremtes digitals, també es troben en les creacions humanes –analitzar els fractals en les pinzellades pot separar autèntiques obres d'art de les falsificacions. Una nova investigació suggereix que la 'signatura' fractal d'un artista pot canviar amb l'aparició d'una malaltia neurodegenerativa. En l'estudi, que analitza pintures de set artistes diferents, van trobar canvis distintius en els patrons fractals de pintors com James Brooks que patia la malaltia d'Alzheimer, i Salvador Dalí, qui va desenvolupar la malaltia de Parkinson en èpoques avançades de la seua vida. Estudis similars han trobat que els patrons lingüístics també poden canviar a mesura que el cervell comença a deteriorar-se. Aquests signes primerencs proporcionen pistes sobre com els trastorns cognitius afecten diferents comportaments i en última instància poden suggerir maneres de tractar abans els pacients.

  Escrit per John Ankers

  Imatge de Reinhard Dirscherl / Science Photo Library
  School of Psychology, University of Liverpool, Liverpool, Regne Unit
  Qualsevol reutilització d'aquesta imatge ha de ser autoritzatda per Science Photo Library
  Investigació publicada en Neuropsychology, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.