• 2 de juny de 2017

  Micro-manipuladors

  Els patògens empren una gran varietat de tàctiques per a burlar les defenses de l'hoste, potser el més impressionant és convertir la seua pròpia maquinària cel·lular contra ells. El bacteri Shigella (que pot causar disenteria, una forma dolorosa de la diarrea) recentment s'ha revelat com un mestre de la manipulació. Segons la imatge feta amb microscopi electrònic de rastreig, Shigella flexneri (acolorida de verd per manipulació de la imatge) entra en les cèl·lules de l'hoste mitjançant el contacte amb els seus filopodis; projeccions llargues amb forma de dit que es troben a la superfície cel·lular. Per aconseguir-ho, troben una ajuda gràcies a un segment curt de nucleòtids conegut com microARN, que es troba en les cèl·lules hoste. Aquest microARN en particular, anomenat miR-29b-2-5p, impulsa el desenvolupament de més filopodis, així és més fàcil per als bacteris accedir a les cèl·lules i promou la seua replicació quan estan dins. Quan s'estableix la infecció, els nivells de miR-29b-2-5p disminueixen. Es necessiten més investigacions per determinar si aquest és el resultat de les defenses de l'hoste o d'un altre truc bacterià.

  Escrit per Emmanuelle Briolat

  Imatge d'Ana Eulalio i Miguel Mano
  Institute for Molecular Infection Biology, University of Würzburg, Würzburg, Alemanya
  Investigació publicada en PLOS Pathogens, abril de 2017


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.