• 19 de juliol de 2015

  Microbis Relluents

  El bacteri Salmonella és la causa de milions de casos d'enverinament alimentari cada any. Com molts bacteris, l'espècie Salmonel·la pot formar biofilms, en els quals els bacteris s'hi apiloten en una gruixuda matriu extracel·lular, o enviscament. Els biofilms fan els microbis més resistents, persistents i en última instància més virulents; en resum: els fan més difícils de matar. Una molècula bacteriana anomenada di-GMP-cíclic regula la formació del biofilm, però es desconeix qui regula aquest regulador. Per tal de revelar-ho, els investigadors han desenvolupat un sensor fluorescent que els diu quan els nivells de di-GMP-cíclic pugen o baixen. En la fotografia de Salmonel·la, semblant al confeti, per exemple, les cèl·lules rellueixen en color roig quan els nivells de di-GMP-cíclic és baix, i en viren a groc, desprès a verd i al finalment a blau, a mesura que els nivells pugen. Fent ús d'aquest sensor, els científics han descobert un nombre de molècules que promouen la producció de di-GMP-cíclic, tot incloent una d'elles que va ser especialment potent: l'aminoàcid L-arginina. Interferir la ruta del di-GMP-cíclic amb la L-arginina per a evitar la formació del biofilm podria resultar una nova estratègia antimicrobiana.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge del treball d'Erez Mills i Erik Petersen
  University of Washington, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Signaling, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.