• 19 de juliol de 2015

  Microbis Relluents

  El bacteri Salmonella és la causa de milions de casos d'enverinament alimentari cada any. Com molts bacteris, l'espècie Salmonel·la pot formar biofilms, en els quals els bacteris s'hi apiloten en una gruixuda matriu extracel·lular, o enviscament. Els biofilms fan els microbis més resistents, persistents i en última instància més virulents; en resum: els fan més difícils de matar. Una molècula bacteriana anomenada di-GMP-cíclic regula la formació del biofilm, però es desconeix qui regula aquest regulador. Per tal de revelar-ho, els investigadors han desenvolupat un sensor fluorescent que els diu quan els nivells de di-GMP-cíclic pugen o baixen. En la fotografia de Salmonel·la, semblant al confeti, per exemple, les cèl·lules rellueixen en color roig quan els nivells de di-GMP-cíclic és baix, i en viren a groc, desprès a verd i al finalment a blau, a mesura que els nivells pugen. Fent ús d'aquest sensor, els científics han descobert un nombre de molècules que promouen la producció de di-GMP-cíclic, tot incloent una d'elles que va ser especialment potent: l'aminoàcid L-arginina. Interferir la ruta del di-GMP-cíclic amb la L-arginina per a evitar la formació del biofilm podria resultar una nova estratègia antimicrobiana.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge del treball d'Erez Mills i Erik Petersen
  University of Washington, EUA
  Drets reservats pels autors originals
  Investigació publicada en Science Signaling, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.