• 18 de juliol de 2015

  Son Profund

  És ben conegut que el son profund i reparador potencia la consolidació de la memòria i de l'aprenentatge. Aquesta és la raó per la qual no es recomana empollar tota la nit preparant exàmens. Però, ¿què passa si el propi cervell d'una persona pertorba el seu son profund i, per tant, la seua capacitat de memoritzar? Bé, una nova investigació suggereix que això podria ser el mateix que passa en el cervell dels pacients d'Alzheimer. Comparat amb un cervell sa, tal com el de l'esquerra de la imatge, el cervell d'un pacient d'Alzheimer (a la dreta) presenta una acumulació característica de proteïna amiloide (en color roig). Els científics tenen pràcticament la certesa de què aquesta proteïna condueix al declivi cognitiu associat a la malaltia, però ha estat dubtós com ho fa exactament. Ara s'ha descobert que l'acumulació amiloide interfereix el tipus concret d'activitat de les ones cerebrals associada al son profund. Es pensa que aquesta activitat d'ona curta és necessària per a la formació de la memòria, i, per tant, la seva absència podria explicar la desmemòria i la confusió que experimenten els pacients d'Alzheimer.

  Escrit per Ruth Williams
  Imatge de Bryce Mander i Matthew Walker
  University of California, Berkeley, EUA
  Publicada originalment sota una llicència Creative Commons
  Investigació publicada en Nature Neuroscience, juny de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.