• 19 de febrer de 2015

  Mort Posposada

  La vida de les cèl·lules als nostres cossos seguix un cicle que comença amb el naixement i acaba en la mort, la qual –si ho deixem a la seua voluntat– és una mort programada. Fent espai per noves cèl·lules i assegurant que les potencials cèl·lules canceroses no s’obliden de morir, el cicle de renovació manté el nostre cos sa. Ara, els investigadors s’ho han enginyat per invertir-ho, reprogramanat cèl·lules mare de fol·licles pilosos a ratolins per viure més, per vore si això pot accelerar la cicatrització de lesions. Apagant el procés que conduïx a la mort cel·lular, o apoptosis, permeteren als ratolins, amb ferides a la cua, curar-se més ràpid i tornar a créixer els seus fol·licles pilosos (mostrats a la imatge, amb les cèl·lules mare en verd i les noves cèl·lules en roig), acumulant un major nombre de cèl·lules mare que permet reemplaçar les cèl·lules danyades. Futures teràpies viables hauran d’aprendre també com induir la mort programada de nou en aquestes cèl·lules per parar el creixement frenètic.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Yaron Fuchs i Samara Brown
  Rockefeller University, EUA
  Drets reservats pel National Institute of Health
  Investigació publicada en Science, juliol de 2013

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.