• 26 de febrer de 2017

  Neurones del Benestar

  La primera vegada que tastes un gelat, probablement excites cèl·lules del cervell anomenades neurones de dopamina. La seua activitat augmenta durant experiències gratificants, però també durant les experiències noves. ¿Són gratificants les experiències noves? O, ¿és que diferents neurones de dopamina s'ocupen de la recompensa i de la novetat? Els investigadors van buscar respostes en ratolins. Les neurones de dopamina (en verd) s'estenen en una regió del cervell anomenada el cos estriat, fotografiat ací en una seqüència de talls de la part frontal cap enrere (d'esquerra a dreta). Ajustat de manera que una major activitat significava més fluorescència verda, l'equip va observar neurones procedents de dues regions diferents del cervell que arriben als talls de l'estriat (grup superior i grup inferior d'imatges). Quan els ratolins van ser exposats a noves olors només un conjunt (part inferior) va mostrar una major activitat, vist en la part posterior del cos estriat. Alguns olors van vindre amb una recompensa, i quan els ratolins ho van aprendre, l'altre conjunt de neurones (part superior) van mostrar una major activitat, ara a la part inferior del cos estriat. El veredicte: la recompensa i la novetat activen diferents neurones de dopamina.

  Escrit per Lux Fatimathas
  Imatge del treball de William Menegas i col·laboradors
  Center for Brain Science, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.