• 26 de febrer de 2017

  Neurones del Benestar

  La primera vegada que tastes un gelat, probablement excites cèl·lules del cervell anomenades neurones de dopamina. La seua activitat augmenta durant experiències gratificants, però també durant les experiències noves. ¿Són gratificants les experiències noves? O, ¿és que diferents neurones de dopamina s'ocupen de la recompensa i de la novetat? Els investigadors van buscar respostes en ratolins. Les neurones de dopamina (en verd) s'estenen en una regió del cervell anomenada el cos estriat, fotografiat ací en una seqüència de talls de la part frontal cap enrere (d'esquerra a dreta). Ajustat de manera que una major activitat significava més fluorescència verda, l'equip va observar neurones procedents de dues regions diferents del cervell que arriben als talls de l'estriat (grup superior i grup inferior d'imatges). Quan els ratolins van ser exposats a noves olors només un conjunt (part inferior) va mostrar una major activitat, vist en la part posterior del cos estriat. Alguns olors van vindre amb una recompensa, i quan els ratolins ho van aprendre, l'altre conjunt de neurones (part superior) van mostrar una major activitat, ara a la part inferior del cos estriat. El veredicte: la recompensa i la novetat activen diferents neurones de dopamina.

  Escrit per Lux Fatimathas

  Imatge del treball de William Menegas i col·laboradors
  Center for Brain Science, Harvard University, Cambridge, MA, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.