• 10 de febrer de 2018

    Nits Brillants

    El 2012, els astronautes de l'Agència Espacial Europea van instal·lar una càmera experimental a l'Estació Espacial Internacional (ISS). NightPod s'ajusta al moviment de l'ISS en relació amb la Terra, prenent fotografies clares de ciutats senceres a la nit –com ara Milà, a la foto. Igual que moltes ciutats, els llums LED (blancs) s'estan estenent per reemplaçar la il·luminació halògena tradicional (groga). Els LED són més eficients, de manera que l'intercanvi hauria de reduir el consum d'energia a tot el món. Tanmateix, els investigadors consideren que els LED es deixen encesos més temps –la 'brillantor' de la superfície de la Terra està augmentant i no disminuint. La llum blava perforadora, que fa brillar els llums LED blancs, envolta algunes ciutats les 24 hores del dia. A més de semblar incendis forestals i de molestar els astrònoms, la llum implacable pot alterar el ritme circadià humà, augmentant el risc de patir malalties com el càncer de mama. Els investigadors esperen que les imatges futures de NightPod mostren signes de persones que recorden apagar-les quan no les necessitem.

    Escrit per John Ankers
    Imatge de la NASA i de l'European Space Agency
    Investigació del GFZ German Research Centre for Geosciences, Potsdam, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
    Publicat en Science Advances, novembre de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.