-
5 de març de 2015
Nius de Sucre
Aquestes diminutes estructures semblants a ous són en realitat agrupacions de cèl·lules que produeixen insulina, l'hormona que manca a les persones amb diabetis de tipus 1. Els metges han trasplantat aquestes cèl·lules en els fetges dels pacients diabètics per restaurar la seua capacitat per regular el sucre en la sang. La tècnica funciona inicialment, però després d'un temps desapareixen les cèl·lules, probablement perquè creixen en grups grans sense vasos sanguinis, per la qual cosa els manca l'aliment. En el seu entorn normal al pàncrees, les cèl·lules creixen en petits grups anomenats ''illots''. Els investigadors estan provant materials que imiten el pàncrees i que permeta que les cèl·lules siguen trasplantades en una estructura autònoma. En aquest punt, es va avaluar una pel·lícula prima (a l'esquerra) i una malla (a la dreta) que es premia fins formar nius minúsculs per assegurar que els grups cel·lulars romanen petits. La malla és més prometedora perquè els buits entre les fibres poden ser envaïts pels vasos sanguinis i els nutrients es mouen lliurement, la qual cosa millora la supervivència.
Escrit per Julie Webb
Imatge d'Aart A. van Apeldoorn i col·laboradors/es
University of Twente, Holanda
Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS One, maig de 2013
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.