• 6 de març de 2015

  O2 Mòbil

  Aquests tumors s’han implantat per créixer sobre les membranes nutritives just a l'interior de la closca d'un ou de gallina, i aporten molta informació sobre la propagació dels càncers humans. Dos tipus de cèl·lules cancerígenes marcades amb fluorescència (roges i verdes, que es veuen grogues quan estan juntes) intenten envair els vasos sanguinis de la membrana cororioalantoidea i viatjar, un procés conegut com a metàstasi. Per a les cèl·lules de color verd això és fàcil: van nàixer en hipòxia, un entorn pobre en oxigen que sovint es troba en el centre d'un tumor, el que fa que les cèl·lules siguen més agressives. Les cèl·lules roges no són hipòxiques i no deurien poder metastatitzar tan fàcilment però, sorprenentment, seguixen el camí de les seues veïnes verdes hipòxiques cap al torrent sanguini. El descobriment d'una associació entre cèl·lules canceroses amb diferents experiències ambientals té implicacions, no només per comprendre la metàstasi, sinó també en el tractament dels càncers agressius, com ara el càncer pediàtric neuroblastoma.

  Escrit per John Ankers
  Imatge d'Anne Herrmann i col·laboradors
  University of Liverpool, Regne Unit
  Drets reservats pel grup Publishing Nature
  Investigació publicada en Oncogenesis, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.