• 11 de abril de 2015

  Nova Ona

  Dins d'aquestes potes de ratolí en desenvolupament, conegudes com autòpodes, hi ha un delicat equilibri entre la vida i la mort. Els vasos sanguinis (destacats en verd) subministren els nutrients necessaris perquè els autòpodes cresquen, però també porten una càrrega destructiva d'espècies reactives d'oxigen (ROS). Els explosius ROS produixen la mort cel·lular programada (MCP) en el teixit tou entre els dits, donant forma a la pota, una mica com tallar una impressió d’una ma a partir d'un tros de paper, o trencar el material de suport que trobem en un objecte 3D acabat d'imprimir. Durant dos dies, el patró dels vasos sanguinis canvia a mesura que es formen els dits del ratolí, des de l'autòpode més jove amb una xarxa intricada de vasos sanguinis (a la part superior esquerra) fins a l'autopode madur amb una forma de pota definida (a la part inferior dreta). La investigació de la relació entre el modelat dels vasos sanguinis i la MCP pot inspirar noves formes per observar i, fins i tot, corregir el desenvolupament de les extremitats durant les primeres etapes de la nostra vida.

  Escrit per John Ankers

  Adaptació d'una imatge d'Elazar Zelzer i col·laboradors
  Weizmann Institute of Science, Israel
  Drets reservats per The Company of Biologists
  Investigació publicada en Development, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.