• 10 d´abril de 2015

  Reemplaçament de Cèl·lules Pancreàtiques

  Les cèl·lules beta del pàncrees produeixen la insulina –l’hormona que controla la captura de glucosa als teixits. En la diabetes de tipus I, aquestes cèl·lules beta són ràpidament destruïdes pel sistema immunitari, mentre en la diabetis de tipus II, el nombre d’aquestes cèl·lules beta disminueix amb el progrés de la malaltia –la seua característica principal és la resistència a la insulina. El reemplaçament de cèl·lules pancreàtiques, com les de la imatge, incloent les cèl·lules que produeixen insulina (en roig), s'ha fet amb cèl·lules derivades de cèl·lules mare embrionàries humanes i utilitzades satisfactòriament per a tractar la diabetis de tipus I en ratolins. Però si aquest reemplaçament seria eficaç en el tractament de la diabetis tipus II, considerant la resistència a la insulina subjacent, no se sabia. Recentment, els investigadors han trobat que aquest tractament també és vàlid per a la diabetis de tipus II en ratolins, quan aquest es combina amb medicines per diabètiques existents. La diabetis de tipus II representa més del 90% de tots els casos de la malaltia; aleshores, disposar d’un nou tractament pot tindre un gran impacte clínic.

  Escrit per Ruth Williams

  Imatge de Jennifer Bruin
  University of British Columbia, Canadà
  Imtage publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en Stem Cell Reports, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.