• 21 de febrer de 2015

  Partícules Intel·ligents

  El nou front de lluita contra malalties es du a terme a nanoescala –un mida comparable a un conjunt d’àtoms– on nanopartícules intel·ligents carregades amb fàrmacs rastregen i s’endinsen fins el seu objectiu on lliura l’agent terapèutic just on es necessita. La meitat del repte és dissenyar les nanopartícules per unir-se i atacar únicament a llocs o cèl·lules especifiques, com aquesta cèl·lula de càncer ossi (amb ADN acolorit en blau, esquelet cel·lular en lila i els centres generadors d'energia en groc). A l'experiment mostrat, els investigadors recobriren nanopartícules polimèriques amb un agent anticancerigen i alendronat, una substància que s'absorbix ràpidament pels ossos, abans d’injectar-ho a ratolins amb càncer ossi. És segur que aquest tractament frena l’expansió del càncer i prolonga la vida dels ratolins. Encara que es necessita més recerca per assegurar la seguretat del tractament, les nanopartícules intel·ligents es postulen com una revolució a la medicina fent passar tractaments durs, com la quimioteràpia, a la història.

  Escrit per Tristan Farrow

  Imatge de Dylan Burnette i Jennifer Lippincott-Schwartz
  Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, National Institutes of Health
  Drets reservats pel National Institutes of Health
  Investigació publicada en PNAS, juliol de 2014

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.