• 22 de febrer de 2015

  Punt Feble

  A mesura que busquem nous fàrmacs per combatre les malalties resistents als antibiòtics, s'ha descobert una esquerda important en l'armadura dels bacteris gram-positius. Aquestes bestioles amb coberta suposen algunes de les majors amenaces, com la tuberculosi i el MRSA (Staphylococcus aureus resistent a la meticilina) –il·lustrat aquí (acolorit artificialment de color groc) sent atacat per un glòbul blanc humà (acolorit en porpra). Durant 100 anys hem assumit que tots els organismes, des dels microscòpics fins els humans, produeixen una substància essencial portadora de ferro anomenada d'igual manera com a ''grup hemo''. Però els científics van detectar una lleugera variació en el procés de fabricació en els bacteris gram-positius, en les qual hi participa una proteïna, HemQ, que no s'ha trobat ni en els éssers humans ni en altres animals. Ja ha començat el treball per desenvolupar una nova classe de medicines (que podria estar disponible en tan sols dos anys) que bloquejarien HemQ per tal de matar o desactivar aquest tipus de bacteris, però no afectarien a la producció del grup hemo humà.

  Escrit per Mick Warwicker

  Imatge del National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)
  Drets reservats pel National Institutes of Health
  Investigació publicada en PNAS, gener de 2015


Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.