• 2 de març de 2015

    Pesca per a la Longevitat

    Els models tradicionals d’organismes de laboratori han plantejat problemes per estudiar la deterioració i les malalties relacionades amb l’edat. Els científics han hagut d'estudiar organismes amb períodes de vida curta –com ara llevats i cucs– que manquen de molts dels trets de l'envelliment humà, o seure durant anys esperant que els ratolins o altres vertebrats envelliren. El peix Killis, africà i turquesa (a la foto), ofereix el millor d’ambdós. Aquest xicotet vertebrat compartix moltes de les característiques clàssiques associades a l'edat que s’observen en humans: la disminució de la fertilitat, la degeneració muscular, el declivi cognitiu i el càncer, però tot el seu cicle de vida es completa en només quatre o sis mesos. Aquests peixos desenvolupen una vida tan condensada perquè viuen a les piscines d'aigua transitòries de Zimbabwe i Moçambic, que s’assequen després de la temporada de pluges. I ara, en les noves cases de laboratori, les seues vides curtes oferixen una solució ràpida per descobrir vies relacionades amb l'envelliment que, en última instància, podrien ajudar els éssers humans a viure una vida més sana durant més temps.

    Escrit per Ruth Williams
    Imatge d'Itamar Harel
    Max Planck Institute for Biology of Ageing, Alemanya
    Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 3.0)
    Investigació publicada en Cell, febrer de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.