-
13 de febrer de 2021
Plagues del Passat
Aquest “Registre de la Mortalitat”, enumerant totes les causes de la mort a una parròquia de Londres durant una setmana en setembre de 1665, descriu una térbola imatge de com era la vida al segle XVII. Aquests registres setmanals es van elaborar durant més de 150 anys, creant un valuós catàleg de la salut a la capital. Com que aquest registre concret correspon a l'època de la Gran Plaga de Londres -l’últim gran cas de plaga bubònica a Anglaterra- la malaltia va provocar 7165 de les morts. Però amagada dins d'aquesta lletania de malalts hi ha una altra infecció mortal destacable: la pigota. Gràcies a digitalitzar i analitzar els registres de mortalitat de Londres des de 1664 fins al 1930, uns investigadors han fet un seguiment del fluxe i expansió de la pigota durant més de tres-cents anys, relacionant l’aparició dels brots amb estacions i l’impacte de mesures de salut com vacunes. Aprendre sobre les plagues del passat podria ajudar-nos a combatre malalties infeccioses com la COVID-19 actual.
Escrit per Kat Arney
Imatge de Public Domain Reviews
Investigació d'Olga Krylova i David J. D. Earn, Department of Mathematics and Statistics, McMaster University, Hamilton, Ontario, Canadà
Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
Investigació publicada en PLOS Biology, desembre de 2020
Què és la BPoD
BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.