• 8 de juliol de 2015

  Posa'm Cables

  Tot el que saps –des de les característiques de la cara d'una persona amada fins fenòmens fascinants– està codificat en algun lloc de les complexes connexions que es donen entre les cèl·lules del teu cervell. Però nosaltres tenim molt poca idea de com funciona exactament. Gràcies als avantatges en tècniques d'anàlisi d'imatge i d'informàtica, els investigadors estan començant a crear un mapa d'aquest embolic de cables biològic, conegut com a conectoma. Aquesta imatge és una representació tridimensional de les connexions d'una neurona d'un cervell humà, creat a partir d'un tipus especial d'escàner que segueix el moviment de l'aigua al llarg de les grans prolongacions de les neurones. La quantitat de dades necessàries per a fer aquest tipus d'imatges és enorme, trigant al voltant de deu hores perquè l'ordinador forme la imatge 3D. Però quan aquests mapes es formen cada vegada més ràpidament i més informació siga disponible, els científics podran començar a esbrinar el misteri de com emmagatzemem coses en la memòria.

  Escrit per Kat Arney
  Imatge del treball de David Liewald i Mark Bastin
  University of Edinburgh
  Drets reservats per David Liewald


Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.