• 5 de febrer de 2017

  Preparant-se per a l'Espai

  Com allò que diuen en algun lloc: Tres peixos estan en un tanc, un d'ells diu ''Com es fa servir aquesta cosa?'' El peix medaka, com els de la foto, ha fet una cosa millor: enlairar-se en un coet espacial. A bord de l'Estació Espacial Internacional (ISS), el peix medaka fa de bon model per als efectes de la baixa gravetat sobre els éssers humans. Recentment, els científics del Japó observaven, a distància des de la Terra i amb un microscopi a la ISS, el desenvolupament de les cèl·lules òssies del medaka. Dins del primer dia d'estar en condicions de microgravetat, els gens dels osteoblasts i osteoclasts dels peixos, que ajuden a fer nous ossos, van començar a canviar. Aquesta estranya resposta de formació d'os pot combatre la pèrdua dels minerals ossis provocats per la baixa gravetat, el que suggereix algunes pistes sobre per què els astronautes sovint tenen problemes esquelètics. Futurs viatgers espacials potser hauran d'agrair a aquests experiments pioners de biologia gravitacional, i el peix medaka, per poder dur a terme missions lliures de dolor en el futur.

  Escrit per John Ankers
  Imatge courtesia del Professor Kiyoshi Naruse, National Institute for Basic Biology, Aichi, Japó
  Graduate School of Bioscience and Biotechnology, Tokyo Institute of Technology, Yokohama, Japó
  Drets de la imatge reservats pel fotògraf
  Investigació publicada en Scientific Reports, desembre de 2016

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.