• 16 de setembre del 2017

  Produint la Matriu

  Les comunitats necessiten diversitat per prosperar. En el cas dels bacteris, el que fan és agrupar-se per formar estructures denses anomenades biofilms. Algunes, de les cèl·lules, però no totes, produeixen la matriu, una mena de cola que les uneix. Aquesta matriu els ajuda a mantenir-se fixes quan el líquid flueix, i també agafa els nutrients del corrent que passa, així que, ¿per què no ho fan totes les cèl·lules? Els investigadors van comparar una soca saludable de Pseudomonas aeruginosa (en verd aquí)  – un bacteri que habita al terra, propens a infectar pacients hospitalaris vulnerables –  amb un incapaç de produir la matriu (en roig). Sobre superfícies llises, els bacteris originals van superar àmpliament la versió modificada, però introduint alguns obstacles (en negre) per desviar el líquid, i la segona variant preval en racons aïllats. Allunyats de l'amenaça de soltar-se, tenien un avantatge, explicant per què en situacions naturals, amb tots els racons del món real, existeixen poblacions tan diverses de bacteris.

  Escrit per Anthony Lewis

  Imatge del treball de Carey D. Nadell i Deirdre Ricaurte i col·laboradors
  Department of Molecular Biology, Princeton University, Princeton, NJ, EUA
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Publicat en eLife, gener de 2017

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.