• 14 de març de 2021

  Propagació de Tau

  La lesió cerebral traumàtica (LCT) després d'un accident de cotxe o caiguda pot provocar afeccions cròniques debilitants com l'epilèpsia. A una edat més avançada, també augmenta el risc que un pacient desenvolupe demència. Podria això deure's al fet que les convulsions induïdes per LCT acceleren la propagació de Tau, les proteïnes tòxiques que s'acumulen en el cervell amb demència? Per abordar aquesta qüestió, els investigadors van estudiar el peix zebra on les proteïnes Tau es van fer fluorescents per facilitar el seguiment. Després de sofrir una lesió al cap, molts peixos zebra havien reduït la circulació sanguínia (que es mostra al panel de l'esquerra d'aquest vídeo), tenien comportaments similars a convulsions i signes que les proteïnes Tau s'estaven estenent pel cervell. El tractament amb medicaments anticonvulsius va ajudar no només a prevenir les convulsions, sinó també a reduir els nivells de proteïnes Tau i retardar la mort de les neurones. La investigació addicional sobre aquest vincle entre les convulsions de LCT i la demència podria oferir nous tractaments per ajudar a reduir el risc i l'impacte de la neurodegeneració causada per les proteïnes Tau.

  Escrit per Gaëlle Coullon

  Vídeo de Hadeel Alyenbaawi i col·laboradors
  Centre for Prions and Protein Folding Disease, University of Alberta, Edmonton, Canadà
  Video publicat originalment amb Creative Commons Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)
  Publicat en eLife, febrer de 2021

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.