• 3 de juliol de 2015

    Proteïnes de Paper

    Les molècules individuals dins les nostres cèl·lules són petites. Les seues formes i estructures en tres dimensions són prou més xicotetes del que el nostre ull pot percebre, i només es poden apreciar amb aproximacions d'alta tecnologia com microscopis de molts augments o cristal·lografia de raigs X. Però aquests divertits models d'origami – incloent ADN (a l'esquerra) i una proteïna verda fluorescent– els fan més grans del que ho són en realitat. Han estat produïts pel Research Collaboratory for Structural Bioinformatics per a la col·lecció de Molècules del Mes, les quals tracten d'ajudar als aprenents de totes les edats a explorar el món de les formes moleculars. I no són només proteïnes de paper: hi ha, també, tot un conjunt d'activitats. Permetent a les persones 'veure' aquestes formes 3D se'ls ajuda a entendre com funcionen diferents molècules en cèl·lules sanes, com degeneren en les malalties, o com els 'fàrmacs intel·ligents' –com els objectius d'algunes teràpies per al càncer– bloquegen diverses parts de les proteïnes per tal de fer el seu treball.

    Escrit per Kat Arney

    Imatge del treball de David Goodsell i col·laboradors
    The Scripps Research Institute, EUA
    Publicat originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
    Investigació publicada en PLOS Biology, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.