• 2 de juliol de 2015

  Senyalitzant el Càncer

  El càncer de vesícula biliar està distribuït de manera especial arreu del món, amb més casos vistos en Índia, Pakistan i Egipte. Els factors de risc inclouen la inflamació de la vesícula biliar i, notablement, la infecció pel bacteri Salmonella Typhi. Salmonella és endèmica a Índia i pot produir una infecció crònica quan entra en la vesícula biliar. Aquesta superposició epidemiològica condueix els investigadors a preguntar-se si hi ha una connexió causal amb el càncer. Van trobar que quan els bacteris infecten una cèl·lula poden activar certes molècules cel·lulars que els ajuden a sobreviure. S'ha descobert que aquestes molècules són les mateixes que les que són crucials en la transformació de les cèl·lules predisposades genèticament a cèl·lules canceroses. Ací, les imatges en 2D ordenades una rere l'altra creen una 'pel·lícula', des de molts punts de vista. Es mostren cèl·lules d'una vesícula biliar (verd i blau) creixent com un 'organoide' en el laboratori, el qual ha estat infectat per S.Typhi (roig), permetent a l'equip estudiar la transformació fins donar lloc al càncer.

  Escrit per Katie Panteli
  Vídeo del treball de Tiziana Scanu i col·laboradors
  The Netherlands Cancer Institute
  Drets reservts per Elsevier 2015
  Investigació publicada en Cell Host & Microbe, maig de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC Laboratory of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web pretén involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.