-
26 de març de 2018
Punt Cec
Quan la llum arriba sobre la retina, a la part posterior dels ulls, les imatges de l'exterior ràpidament es transformen en senyals que van cap al cervell. Però la malaltia de Best pot alterar les capes perfectament ordenades, que formen les cèl·lules de la retina; un procés anomenat degeneració macular, que provoca ceguera. Per tal d'investigar aquest problema, els científics van mirar detingudament els ulls d'un gos. A l'esquerra, la forma mutant d'un gen anomenat BEST1 evita que les capes dels fotoreceptors s'unisquen a les cèl·lules pigmentàries de la retina creant un forat negre o 'lesió'. Utilitzant la teràpia gènica per 'infectar' l'ull amb una nova forma sana de BEST1, els científics van recuperar la vista del gos –cinc anys després, el millor amic de l'home encara està sense la versió canina de la malaltia de Best. Teràpies similars podrien ajudar a les capes de la retina humana a rejuntar-se, recuperant la visió d'adults que ho sofrixen; mentre s'evita que, els xiquets i xiquetes que hereten aquesta afecció, expressen els símptomes.
Escrit per John Ankers
School of Veterinary Medicine, i Scheie Eye Institute, Department of Ophthalmology, University of Pennsylvania, Filadèlfia, EUA
Investigació publicada en PNAS, març de 2018
Què és la BPoD
BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.
Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.