• 29 d'octubre de 2022

  Vasos i Ossos

  Sabíeu que la menopausa augmenta el risc d'una dona de desenvolupar osteoporosi? Normalment, els estrògens protegixen els ossos de les dones i, significativament, els vasos sanguinis que hi ha al seu interior. A la menopausa, els nivells d'aquestes hormones disminuïxen dramàticament, accelerant la pèrdua i fragilitat de la matèria òssia. Les cèl·lules adiposes que envolten els vasos sanguinis també deixen de descompondre's, i ja no impulsen de manera eficient el creixement dels vasos. Els investigadors van trobar que els nivells baixos d'estrògens en ratolins postmenopàusics creaven una acumulació d'una substància tòxica anomenada peròxid de lipasa. Això obstaculitza la seua capacitat de formar els vasos sanguinis vitals que donen suport a la formació d'ossos. Van ser capaços, però, de reparar alguns d'aquests danys utilitzant un medicament anomenat Liproxstatina (a la dreta) que va degradar les cèl·lules adiposes (de color verd) i va provocar un augment dels vasos sanguinis dins de l'os (roig) en comparació amb els ratolins amb nivells baixos d'estrogens (a l'esquerra). Actuar sobre l'acumulació de peròxid de lipasa és una alternativa prometedora a la teràpia de substitució hormonal d'estrògens que té els seus propis efectes secundaris. Llegiu més sobre aquesta investigació del MRC LMS ací.

  Escrit per Sophie Arthur

  Imatge del treball de Julia Rodrigues i col·laboradors/es
  MRC London Institute of Medical Sciences, Imperial College London, Londres, Regne Unit
  Imatge publicada originalment sota una llicència Creative Commons (CC BY 4.0)
  Publicat en Nature Cardiovascular Research, octubre de 2022

Què és la BPoD

BPoD són les sigles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". El web original va estar creat i gestionat pel MRC London Institute of Medical Sciences des de gener de 2012 fins al juliol de 2023 i ara està gestionat de manera independent per un equip dedicat de científics i escriptors. El lloc web preten involucrar tothom, joves i vells, en les meravelles de la biologia i la seua influència en la medicina. L'arxiu, en constant creixement, de més de 4000 imatges d'investigacions, documenta més d'una dècada de progrés. Exploreu la col·lecció i mireu què descobriu. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. Els creadors de la BPoD no es responsabilitzen de la fidelitat de la traducció.