• 3 de maig de 2015

  Renyons de Peix

  Amb només tres dies d'edat, un embrió de peix zebra està ocupat construint els seus òrgans interns. Aquestes imatges, obtingudes amb un microscopi electrònic d'alta potència, mostren dos de la multitud de diminuts tubs dins d'un renyó de peix en creixement, format per cèl·lules altament empaquetades, agrupades al voltant d'un forat central. S'han acolorit de verd els endosomes, xicotets paquets de molècules que són importants per a ajudar a les cèl·lules a funcionar correctament. A l'esquerra hi ha un tub sa, però el de la dreta prové d'un peix amb una versió defectuosa d'un gen anomenat OCRL1. Els endosomes són anormals i el forat en el tub és molt major, causant problemes de renyó més endavant en la vida del peix. Les errades en l'OCRL1 humà també causen defectes en els renyons, per la qual cosa esbrinar què està fent el gen en els peixos il·luminarà aspectes sobre com les coses van malament en la nostra pròpia espècie, apuntant cap a nous tractaments per als malalts.

  Escrit per Kat Arney

  Image de Martin Lowe i col·laboradors
  University of Manchester, Regne Unit
  Publicada originalment sota una llicència Creative Commons (BY 4.0)
  Investigació publicada en PLOS Genetics, abril de 2015

Què és la BPoD

BPoD són les segles en anglès de la Imatge Biomèdica del Dia, és a dir "Biomedical Picture of the Day". La web original està gestionada i tutelada pel MRC London Institute of Medical Sciences i té com a objectiu inspirar a tots, joves i vells, amb les meravelles de la biomedicina. Les imatges són proporcionades amablement per a la inclusió en aquesta web gràcies a la generositat dels científics de tot el món.

Aquesta web és la versió oficial en català de la BPoD. El creador de la BPoD, el MRC London Institute of Medical Sciences del Regne Unit, no es responsabilitza de la fidelitat de la traducció.